Mannen som inte kunde hålla käften

Superhjälten som slåss mot hissar och levererar obekväma sanningar, åskådningar, fantasier och lite vita lögner. Allt levererat med glimten i ögat, en skopa humor och kvävd ilska över den omilda verklighet vi lever i.

söndag 20 januari 2013

Liv - Frihet - Egendom

Enkla koncept som alla kan hålla med om. Vi har alla rätt till:

LIV, FRIHET & EGENDOM

Det verkar självklart när man ser det framför sig, men när vi börjar skrapa på ytan så är det inte lika självklart längre. I Sverige 2013 är detta inte självklart, demokrati är inte förenligt med liv, frihet och egendom. Här är det majoriteten som styr och om majoriteten vill ha din egendom så kan de ta den ifrån dig, inte heller din frihet är självklar. Friheten begränsas av vad som är accepterat av människorna du lever tillsammans med, och de kan låsa in dig om du inte följer deras normer.

Skrämmande när man tänker på det, eller hur?

Vi tar ett exempel på ett samhälle som fungerar enligt: L - F - E.

10 personer är skeppsbrutna på en öde ö. De delar upp ön i 10 exakt lika stora delar och drar lott om vem som får vilken del.

9 av delarna visar sig vara omöjliga att odla något på, men på den 10:e så växer allt så det knakar. Ägaren till marken som är fertil får så mycket grödor från sin mark att han inte kan äta allt, han bjuder då in sina 9 grannar att hjälpa honom att bruka den bördiga marken mot en del av grödan som lön för arbetet. Eftersom det egentligen inte behövs 10 personer för att bruka marken så slutar nu ägaren att bruka marken och börjar istället att se om man kan använda andra saker på ön för att förbättra öbornas tillvaro.

Han hittar järn och kol på 2 av de andra tomterna och erbjuder de två ägarna gratis mat, mot att han får ta över ägandet av deras land. Som en del i bytet så måste de också hjäpla till att bryta kol och järn på sina gamla tomter.

Ni förstår kanske tanken och vart vi är på väg. Än så länge lever alla de 10 invånarna efter L - F - E.

Om de 9 istället KRÄVT att få del av grödan så hade det varit en demokrati/republik, man kanske till och med hade ställt ett ultimatum? Ge oss annars! Ett inte helt otänkbart scenario, där 9 personer tar det de vill ha eftersom de är starkare tillsammans än den ensamme. Nu ställer vi både liv och egendom
på spel, och eftersom vi kräver så har vi tagit bort all frihet för den ensamme. Kvar finns ingenting..

Jag gillar glada slut på historier, så vår företagsamme man har redan förstått att detta skulle kunna hända. Så han har redan pratat med öns starkaste och mest våldsamma man, han behöver inte jobba alls. Han behöver bara äta och träna, tillverka vapen och skydda vår företagare. Som en extra bonus så erbjuder vår företagare honom ett lika ägande i deras nu gemensamma företag, och öns starke man får ansvar för att se till att de andra inte latar sig och jobbar ordentligt för sin lön.

Alla de andra öborna kan när som helst sluta jobba och gå hem till sina tomter, ingen tvingar dem att jobba kvar. Men så länge de vill ha mat av företaget så måste de jobba för den, öns starke man ser till att ingen fuskar.

Är det rättvist? Moraliskt?

Nu har ni fått något att fundera på under veckan... Och när går vi över gränsen där vi börjar inskränka någon annans rätt till L - F - E ?

Inga kommentarer: