Mannen som inte kunde hålla käften

Superhjälten som slåss mot hissar och levererar obekväma sanningar, åskådningar, fantasier och lite vita lögner. Allt levererat med glimten i ögat, en skopa humor och kvävd ilska över den omilda verklighet vi lever i.

fredag 19 november 2010

En studie i vad som är svenskt..

Vi svenskar vill gärna själva förstärka intrycket av att vi är råbarkade nordbor som bara ett stenkast från vikingarna, varje fredag kan man på stadens gator se män och kvinnor som i sann vikingaanda dricker sig till medeltiden. Men så är det nog inte omvärlden ser på oss längre, svunnen är nog tiden när sydlänningarna utbrast "Bevare oss från nordmännens raseri..". För när svensken närmar sig numer så beställer man bara hem mera sprit till hotellbaren och skyltar med grisfest. De flesta länder och nationaliteter har något specifikt som är "deras", innan vi tittar närmare på svensken tar vi lite exempel på vad jag menar.

Amerikaner - Frihet, Bush och friheten att vara den i särklass mest korkade nationen.
Kanadensare - Hockey och statligt sponsrad nykterism.
Australiensare - Coolness, "G'day meight!" och kängurus.
Norrmän - Lusekoftor, olja och John Teigen.
Danskar - Carlsberg och medborgare som heter Preben & Brian.
Finländare - Bastu, knivar, sprit och ett helt obegripligt språk.
Tyskar - Hockeyfrillan, öl och lederhosen gärna på samma gång. 

Så har vi då lilla Sverige, det gamla det fria, det blå det gula...  Landet lagom, lagom långt, lagom brett, lagom neutralt....

En Svensk - Individ med återkommande besök på systembolaget främst runt midsommar ...och jul ...och fredagar. Ensamhetens och självmordens osvurna mästare, lättjan och köttets folk. Dragspelande och folkdansande människor som oroväckande ofta sjunger om toaletter på engelska. Jantelagen och mellanmjölkens folk.

Komplettera gärna med egna förslag på vad som är svenskt och kännetecknar svenskar...

Eller som Marx uttryckte det: Historiska fenomen upprepar sig alltid! Första gången som tragedi, andra gången som parodi.

Inga kommentarer: